PANTAI MAS Spiritual Centre
The Bali Experience ®
PANTAI MAS Spiritual Centre
The Bali Experience ®
PANTAI MAS Spiritual Centre
The Bali Experience ®
Bootstrap Slider
English

~ Being there for you is our natural way ~

Workshops

De Inipi ceremonie op Pantai Mas

In oktober 2009 is de eerste Inipi Ceremonie op Bali gehouden, op Pantai Mas, onder leiding van de zeer gerespecteerde en geliefde Mexicaanse medicijnman Alfonso Perez en zijn vrouw Andrea, met Martijn Plooij als Vuurbewaarder. Alfonso heeft Pantai Mas en de mensen van Bali hiermee een prachtig geschenk gegeven, we voelen ons heel dankbaar en gezegend. Tijdens zijn bezoek heeft Alfonso Dayu en Evert ten overstaan van het Vuur gezegend met de Grote Geest, de Grootvaders en de deelnemers aan de Ceremonie als getuigen om toekomstige Inipi Ceremonies op Pantai Mas te leiden.

De zweethut of Inipi (zoals die bij de Lakota-Indianen heet), is een belangrijk onderdeel van de eeuwenoude tradities van de Amerikaanse Indianen, die door de Indianen vandaag nog steeds gebruikt wordt. Iedere stam heeft haar eigen verhalen, mythen, over hoe de eerste zweethut ontstaan is, soms zelfs voor de Schepping.

Inipi werd en wordt gebruikt als reinigende en voorbereidende ceremonie, afhankelijk van de intentie van de hut, bijvoorbeeld als voorbereiding voor een oorlog, initiatie, genezing, etc.

Voor de Indianen is Inipi een heilige plek, een plek van de geest, waar men heen gaat om het fysieke, emotionele en spirituele lichaam te reinigen, en om te bidden. Deze krachtige ceremonie, die de vier basis-elementen uit het universum vuur, aarde, water en lucht - in zich verenigt, dringt tot de diepste kern door, alle delen van ons wezen reinigend en vernieuwend. Het is een weg om zich één te voelen met en te luisteren naar de Grote Geest (God).

Inipi is een soort spirituele sauna. Men voelt zich herboren, vernieuwd en versterkt door het mengen van ons eigen levensbloed, zweet, met het levensbloed van de planeet. Deze vermengde wateren worden verder voort gedragen buiten de hut door de vier winden, de vier richtingen. De hut zelf biedt de mogelijkheid een speciale nabijheid met Moeder Aarde te ervaren.

In de zweethutceremonie heeft ieder aspect, vanaf het bouwen van de hut, tot aan de ceremonie zelf, een spirituele betekenis en iedere handeling wordt met respect en gebed uitgevoerd.

Er wordt een koepelvormige structuur gemaakt van jonge takken (meestal wilg) die worden vastgebonden. De hut wordt afgedekt met dierenhuiden, canvas of dekens. Er wordt een vuur gemaakt in het verlengde van de deur van de hut. De Vuurbewaarder verzorgt het vuur, waar lava-stenen in gelegd worden tot ze rood zijn van de hitte. De hete stenen worden de hut binnen gebracht, waar de mensen zitten. De deur sluit en de medicijnman of vrouw die de ceremonie leidt, giet water over de hete stenen, zodat er stoom ontstaat. De mensen zingen en bidden, onder leiding van de medicijnman- of vrouw. Gewoonlijk bestaat de ceremonie uit vier rondes.

In de Inipi Ceremonie op Pantai Mas wordt de oude Indiaanse traditie vermengd met de Balinese traditie, met de intentie om harmonie, balans, dankbaarheid en een nederige houding te bewerkstelligen, en om de vier naties van mensen die op deze planeet leven de Zwarte, de Rode, de Gele en de Witte één te maken.

Op Pantai Mas bouwen we de zweethut van bamboe in plaats van wilg. De hut wordt afgedekt met traditonele handgeweven ikat dekens en bovenop ligt een tekening van de negen wapens van God die, volgens de Balinese traditie de negen richtingen beschermen. De stenen komen van de voet van de vulkaan Gunung Agung, de meest heilige berg en het centrum van Bali. We dragen een sarong (traditionele omslagdoek) als we de hut in gaan. Er is een water-ronde, waarbij tirta - Balinees heilig water met bloemen dat puurheid symboliseert - rond gaat. We kunnen drinken van het reinigende en verfrissende water of wat over ons heen gieten. We roken een vredespijp met zoete, lokaal verbouwde tabak. Er worden liederen gezongen vanuit de Indiaanse en de Balinese tradities en we bidden met Balinese Hindu gebeden. Andrea heeft ons heilige Indiaanse liederen geleerd.

Afonso heeft ons geleerd over de Indiaanse traditie en manier van leven. Zijn boodschap is er één van broederschap, vrede, respect en waardigheid. Voor hem en voor de Balinese mensen was het wonderlijk en vaak ontroerend om de overeenkomsten gewaar te worden tussen de beide tradities en hun symboliek en rituelen.

Met de Inipi Ceremonie op Bali zijn we begonnen aan een gezamelijke nieuwe reis. Het ritueel groeit en vormt zich, met de liefdevolle inbreng van vele mensen leraren, gasten, vrienden, leden van de Pantai Mas familie en van het land, de planten, de bloemen, de dieren, de stenen, het vuur, de zon, de voorouders, de Balinese traditie, de Indiaanse traditie, het water, enz. enz.

Moge Inipi iedereen die er mee in aanraking komt vele zegeningen, liefde, kracht en gezondheid brengen. Moge het ons tot broeders en zusters maken, de Zwarte, Rode, Gele en Witte mensen, uit alle hoeken van de wereld. We zijn één.

Impressie


tempel tempel tempel tempel