PANTAI MAS Spiritual Centre
The Bali Experience ®
PANTAI MAS Spiritual Centre
The Bali Experience ®
PANTAI MAS Spiritual Centre
The Bali Experience ®
Bootstrap Slider
English

~ Being there for you is our natural way ~

Omgeving

Pantai Mas in de regio

Pantai Mas speelt een rol in het bewaren en bewaken van de typische traditionele cultuur van Bali.

Deze rol die Pantai Mas toebedeeld heeft gekregen, kan als voorbeeldrol gezien worden. De lokale mensen die Pantai Mas bezoeken kunnen bijvoorbeeld ervaren dat een mengelmoes van mensen uit andere culturen en landen hier komen met oog voor de Balinese cultuur en erg open staan voor het ervaren van het bijzondere karakter van de cultuur van dit eiland. Deze mix en de respectvolle omgang op Pantai Mas binnen die diversiteit in cultuur en religie is zeker uniek te noemen.

Ook spiritueel/energetisch heeft Pantai Mas een sterk waarneembare invloed, alleen al door de gronden waarop Pantai Mas gevestigd is. Vanoudsher is dit land een heilige plek, waar mensen naar toe komen om te bidden.

Sinds het Pantai Mas centrum in Noord Bali gestalte heeft gekregen, is het in de directe omgeving een stuk kleuriger en harmonieuzer geworden.


Lovina

Lovina Beach is een kuststrook van 3 km lang en ligt 10 km ten westen van Singaraja. Het omvat een reeks dorpjes, van Anturan tot Kalibukbuk. Dit vakantieoord met zijn zwarte strand en laagstaande water, waarin men zonder ook maar enig gevaar kan zwemmen, geniet vooral de voorkeur van vakantiegangers die niet van de drukte van Zuid Bali houden. Voor de kust ligt een rif, waar men zich in vissersbootjes naartoe kan laten varen om te duiken of te snorkelen.

Lees meer over dit onderwerp

Bij zonsondergang komt men beslist in een romantische stemming, wanneer het strand in rood licht baadt en de vissersbootjes de zee op glijden. In het noorden van Bali wonen relatief meer moslims; 's nachts en 's ochtends kan men de oproep tot gebed van de moskee horen.

Maar ook hier zijn de meeste Balinezen hindu en alle traditionele gebruiken zijn hier in de omgeving te zien. Een mix van diverse culturen en spirituele stromingen leeft hier in harmonie en respect met elkaar.

In het dorpje Banjar, ten zuidwesten van Lovina, ligt op een heuvel vlakbij de heilige bronnen, Air Panas de tempel en het klooster van de hinayana-boeddhisten. Er heerst een prachtige serene sfeer op deze plek. De gebouwen zijn rond een binnenhof met een lelievijver gegroepeerd. Bovenop de heuvel staat een grote stupa. Het uitzicht tot aan de zee is fantastisch. Een bezoek aan het klooster kan mooi gecombineerd worden met een bad in de warmwater bronnen. Het klooster biedt regelmatig meditatie-retraites, die ook voor westerlingen toegankelijk zijn.


Bali Barat National Park

Apen, neushoornvogels, stekelvarkens en wilde zwijnen, herten en zeldzame vogelsoorten waaronder de uiterst zeldzame en prachtige bali spreeuw, wit met blauwe ogen - hebben dit 80.000 ha grote jungelgebied als hun habitat. De hele streek behoort tot de landschappelijk mooiste van het eiland. Een heuvelketen strekt zich vanaf het oosten uit tot aan de uiterste punt in het westen, de kaap rond de Gunung Prapat Agung, ten noorden van Gilimanuk (vanaf hier is Java vlakbij, een korte oversteek met de boot).

In het Bali Barat park, dat in 1983 is gesticht, zijn een aantal verschillende wandelroutes die met één van de officiële, goed opgeleide gidsen van het park gelopen kunnen worden. Men kan het tropische regenwoud en het moesson-woud zien. Ook een tocht met een bootje door de mangrove bossen langs de kust is mogelijk.

Het eilandje Menjangan ( herten-eiland ) hoort ook bij het nationale park. Het koraal rif rond dit eilandje is een prachtig gebied om te snorkelen en te duiken.

( ontleend aan: Bali ontdekken en beleven van Eva Gerberding, Deltas )


Singaraja

De Hollanders maakten Singaraja tot de hoofdstad van waaruit zij over Bali heersten, en de eerste golven toeristen stapten indertijd hier van hun schepen af het eiland op. Ook de Japanners hadden hier tijdens WO II hun basis, maar na de oorlog verschoof de focus naar het dichter bevolkte zuiden. Vandaag de dag is Singaraja nog steeds de grootste stad na Denpasar en, hoewel de meeste reizigers hier slechts op doortocht langs komen op weg naar Lovina, verdient de stad een nadere kennismaking.

Singaraja is een bezoek waard, alleen al voor de ervaring van een Balinese stad die niet op toerisme gericht is.

Er is een bibliotheek met een unieke collectie van 3000 lontars: oude manuscripten geschreven op bladeren van de lontar palm, over onderwerpen als regilie, astrologie en traditionele geneeskunde.

De oude haven wordt tegenwoordig weinig meer gebruikt, maar de oude pakhuizen herinneren aan de koloniale tijden, toen van hier schepen volgeladen met specerijen naar het westen vertrokken.

( ontleend aan: Travelpack Bali & Lombok van Sean Sheehan, Periplus )


Dolfijnen

Duurzaam dolfijnen-kijken op Pantai Mas.

Voor veel gasten is een bezoek aan de dolfijnen één van de hoogtepunten tijdens hun verblijf op Pantai Mas. Vroeg in de ochtend, net voor zonsopgang, haalt een lokale visser je op met zijn houten vissersboot. Eenmaal op zee is het zachte schouwspel van de zon die boven de bergen opkomt op zich al prachtig en heel rustgevend. En dan zie je ineens de wilde dolfijnen zwemmen, springen en spelen! Velen ervaren dit als ontroerend en heel vreugdevol.

Lovina staat bekend om de dolfijnen tochten. In de jaren ‘80 begonnen lokale vissers de weinige toeristen die hier kwamen mee te nemen in hun kleine houten zeilbootjes. Gedurende de jaren ‘90 groeide het toerisme in Lovina. De zeilen werden ingeruild voor buitenboordmotoren en het massale dolfijnen-kijken nam een vlucht. Tegenwoordig gaat de ontwikkeling steeds meer richting duurzame dolfijnen-tochtjes, op een manier die gunstig is voor het welzijn van zowel de dieren als de vissers en de toeristen.

Lees meer over dit onderwerp

Een bezoek aan de dolfijnen is een vorm van natuur-toerisme. Hoewel de kans op het zien van de dolfijnen vrij groot is, er zijn ook dagen in het jaar dat je ze niet te zien krijgt.

Er zijn verschillende soorten dolfijnen gesignaleerd in de omgeving van Lovina: de Zuidoost-Aziatische langsnuitdolfijn (Stenella longinostris), de slanke dolfijn (Stenella attenuata), de sarawakdolfijn (Lagenodelphis hosei), de gramper (Grampus griseus), de Indische griend (Globicephala macrohynchus) en de algemeen voorkomende tuimelaar (Tursiops truncatus). Het is het meest waarschijnlijk dat je de tuimelaars te zien krijgt. Ze zijn vrij klein (1,5 - 2 m), hebben een roze buik en hebben de unieke gewoonte om verticaal rond hun as te tollen wanneer ze in de lucht springen. Spectaculair!

Op een goede dag is het relatief eenvoudig om dolfijnen te zien in de baai van Lovina. Dit hangt ook af van het jaargetijde. In juni en juli bijvoorbeeld vind je de dolfijnen meestal binnen 30 minuten met de boot vanaf Pantai Mas. In december en januari moet je iets verder naar het westen gaan, tot 40 minuten, om de eerste groepen te vinden. Dolfijnen zwemmen gewoonlijk in groepen. De tuimelaars in Lovina zwemmen in groepen van maximaal 60 dolfijnen, met hun jongen er bij.

De boot waar je mee de zee op gaat, is een traditionele vissersboot: een 8 tot 10 m lange houten outrigger boot, met drijvers voor het evenwicht. Om vanaf het strand in de boot te komen, moet je een stukje door de ondiepe zee waden. Er is altijd een helpende hand beschikbaar voor ouderen of gasten met een handicap. Denk eraan dat je soms nat kan worden wanneer de zee minder kalm is. Op de terugweg kan de zon al warm zijn, dus het is een goed idee om een ​​hoed en zonnebrandcrème te nemen.

Dolfijnen zijn wilde dieren. Wees er daarom op voorbereid dat de dolfijnen misschien niet zo speels zijn als je verwacht. Ze kunnen worden beïnvloed door vele dingen, zoals het aantal boten om je heen. Tegenwoordig zijn veel schippers in Lovina zich ervan bewust dat het belangrijk is om snelheid te minderen, de motor uit te schakelen en afstand te houden van de dolfijnen.

Steun de schipper in een duurzame vorm van dolfijnen kijken, door niet te vragen om de boot te versnellen of te dicht bij de dolfijnen te komen. Ook het weerstaan van de verleiding om je bij grotere groepen boten aan te sluiten is heel behulpzaam. Wees geduldig en zoek de dolfijnen alleen of met minder boten bij elkaar. Zet de motor af en wacht.

De stilte van de zee is een geweldige ervaring en stimulerend voor de ziel. Ook is het makkelijker om het spuiten van de dolfijnen te horen als je stil bent. Houd, wanneer je de dolfijnen ziet, een respectvolle afstand en geniet van hun activiteiten zonder plotselinge bewegingen waar ze van kunnen schrikken. Voer de dolfijnen alsjeblieft niet. Het zijn wilde dieren en hun dieet moet vrij van menselijke bemoeienis blijven.

Het enige wat je hoeft te doen is op tijd opstaan, in de boot gaan, lekker zitten en genieten van de belevenis!

Bron van informatie voor dit artikel is het werk van maritiem bioloog en milieukundige Putu Liza Kusuma Mustika (Icha), oorspronkelijk uit Bali afkomstig. Zij bestudeerde jarenlang het gedrag van dolfijnen in toeristische gebieden, zoals Lovina. Met de resultaten van haar onderzoek promoveerde zij aan de James Cook Universiteit in Townsville, Australië. Icha’s werk is gericht op een beter begrip van dolfijnen en het creëren van een duurzame vorm van dolfijnen-tochten.


Herstel van het koraalrif

De koraal riffen van Bali zijn de afgelopen jaren fors beschadigd door o.a. gebruik van explosieven door vissers en de stijgende zeewater temperaturen.

Lees meer over dit onderwerp

In een beschermd gebied op zee bij het dorpje Pemuteran (40 km ten westen van Pantai Mas) zijn 28 speciale biorock koraal kwekerij structuren geïnstalleerd. Dit is gedaan in een samenwerksverband tussen de dorpsgemeenschap, de Balinese watersport federatie, lokale duik-winkels en hotels and andere lokale belanghebbenden.

De structuren zijn van staaldraad gemaakt, waar een heel lichte electrische stroom doorheen geleid wordt, waardoor de koraal vele malen sneller groeit dan normaal. Met een totale lengte van 300 meter in een gebied van 2 ha is dit het grootste restoratie project voor koraal ter wereld.

Hoewel het project nog in een begin stadium is, zijn de meeste lokale koraal soorten nu al in de koraal kwekerijen aan het groeien. Door de hoge groeisnelheid, vermenigvuldiging en resitentie tegen stress factoren uit de omgeving, wordt hier een substantieel reservoir van gezonde koralen opgebouwd. Hiermee kan een tegenwicht worden geboden voor komende warme perioden door opwarming van de aarde en kunnen, wanneer destructieve praktijken van de mensen beëindigd zijn, beschadige riffen en vitale visvangst gebieden hersteld worden.

( ontleend aan: https://www.globalcoral.org/pemuteran_coral_reef_restoration.htm

Een ander mooi project in hetzelfde gebied heet de Reef Gardeners . Een team van jonge mensen, geworven uit de lokale vissersgemeenschap, is opgeleid tot duik-instructeur en tevens getraind in methoden om het koraal te beschermen en te repareren. Er wordt tevens voorlichting gegeven aan de lokale vissers over bescherming van het koraal (welke vismethoden wel en niet schadelijk zijn) en waarom dat voor hun broodwinning belangrijk is. Een vruchtbaar voorbeeld van een benadering die de belangen van zowel het milieu als de economie en het toerisme bij elkaar brengt.

( ontleend aan: https://www.pemuteranfoundation.com )tempel tempel tempel tempel tempel tempel tempel tempel tempel